Veiligheid bij opladen van fietsbatterij

Bron : https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241229_95586826
(Christine De Herdt, 29/12/2024 om 16u31)

Dit jaar ontstonden er al 104 branden door fietsbatterijen: “De vlam stopt niet als je er een blusdeken of water op gooit”

Brandveiligheidsexpert Tim Renders waarschuwt voor sputterende fietsbatterijen die brand kunnen veroorzaken.

Alleen al dit jaar waren er 104 branden door heroplaadbare fietsbatterijen, en volgens brandveiligheidsexpert Tim Renders is dat nog een onderschatting. Hij pleit dringend voor een lijst met de merken van de meest betrouwbare accu’s.

De bewoners in Gent hebben wreed veel geluk gehad”, zegt Tim Renders. Op tweede kerstdag brak in een appartementsblok op het kruispunt van de Lange Steenstraat en Drongenhof brand uit, nadat een batterij van een elektrische fiets vuur vatte. Acht bewoners konden via het dak gered worden. Vijf anderen kregen een ‘rescue hood’ op het hoofd, die slachtoffers van zuurstof voorziet. De menselijke schade bleef beperkt, de materiële schade was aanzienlijk.

Twee weken daarvoor was het prijs in Antwerpen. Een grote fietsenwinkel aan de Plantin en Moretuslei brandde volledig uit. “De batterijen van de e-bikes hebben de brand en hitte versneld”, sprak een politiewoordvoerder.

En zo kunnen we nog een eindje doorgaan. In 2024 staat de teller van branden veroorzaakt door oplaadbare fietsaccu’s op 104. Een officieus cijfer, want officiële statistieken zijn er niet. Wat niet wil zeggen dat ze niet echt zijn. Sinds 2019 telt Tim Renders alle “batterijbranden” die hij kan vinden in de Vlaamse en Nederlandse media. Op vijf jaar tijd noteerde hij een stijging van 188 procent. “Wellicht is dat nog een onderschatting”, zegt hij. Die verdrievoudiging is ergens ook logisch. “Eén op de twee fietsen die vandaag verkocht worden, heeft een batterij”, weet Wies Callens, woordvoerder van de Fietsersbond.

De brandweer moet regelmatig uitrukken voor brandende batterijen. Niet alleen die van fietsen zijn gevoelig, ook die van auto’s.

Het is dus een evolutie die niet meer tegen te houden is, omdat er steeds meer accu’s en batterijen worden gebruikt. En die zijn kwetsbaar. “Kleine accu’s van een fiets zijn ontzettend complex opgebouwd uit verschillende cellen en daarom ook extra gevoelig”, stelt Renders. “Als je naar de samenstelling van zo’n cel kijkt, zijn het net chemische fabriekjes, opgebouwd uit lithium. En lithium is zeer reactief en ontvlambaar. Als je fiets schade oploopt of de batterij oververhit raakt, kan het serieus mislopen.” Blussen is aartsmoeilijk. “De batterijen maken hun eigen zuurstof aan. De vlam stopt niet als je er een blusdeken of water op gooit. De batterij moet uren afkoelen in een emmer met water.”

Toch zijn er een aantal maatregelen die je kan nemen om een brandende fietsbatterij te voorkomen. Renders: “Lees de gebruiksaanwijzing als je een e-bike aankoopt. Elke batterij werkt anders. Blijf er ook bij als je oplaadt. Of op z’n minst in de buurt.” Een rookmelder is daarbij essentieel. “Plaats je fiets eronder. Zo ben je er snel bij als het misloopt.” Renders raadt ook aan de batterij – liefst op kamertemperatuur – niet langer op te laden dan nodig. “Vaak zitten de laders te lang in het stopcontact, waardoor ze oververhit kunnen raken.” Het is bovendien belangrijk om altijd originele laders te gebruiken. Tot slot: als je fiets valt, laat dan de accu nakijken. “Je ziet de schade niet, maar binnenin kunnen de cellen defect zijn.”

Renders pleit voor een lijst aan betrouwbare fietsbatterijen, want die is er nog niet. “De FOD Economie heeft er in 2020 onderzoek naar gedaan. Een op twee geteste fietsen vloog in brand. In het kader van een Europees onderzoek bleken zelfs elf van de twaalf fietsen niet in orde te zijn. Welke merken het waren, een hond heeft daar het raden naar.”

Ook Wies Callens van de Fietsersbond wil betere regels rond brandveiligheid. “Europa moet beseffen dat niet alleen de infrastructuur, maar ook het materiaal veilig moet zijn.”

Laad niet ’s nachts op en hou brandoefening met je kinderen: zo verklein je risico op dodelijke woningbrand

Bron : https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240726_94489460
(Koen Baumers en Jeroen Deblaere, 13/11/2024 om 16u00 naar aanleiding van een dodelijke woningbrand in Melsbroek)

Er zijn dit jaar al 28 Vlamingen omgekomen bij een woningbrand, meer dan in heel 2023. “Dit is verschrikkelijk”, zegt brandexpert Tim Renders, die de cijfers verzamelde. Wat kan je zelf doen om zulke drama’s te vermijden?

Dit jaar maken huisbranden opnieuw tientallen doden in ons land. Woensdagochtend stierf een 86-jarige man in Melsbroek, vorige week nog vielen 3 doden in een flatgebouw in Anderlecht. Zo telt België intussen 57 branddoden, vorig jaar waren dat er 60 in het hele jaar. In Vlaanderen gaat het om 28 doden, vier meer dan de 24 in heel 2023.

Tim Renders verzamelt de cijfers van dodelijke branden al sinds hij 10 jaar geleden aankaartte dat dergelijke statistieken voor België niet bestonden. Sindsdien houdt hij alles zelf bij, en dat met een conservatieve telling: opzettelijke brandstichting en bijvoorbeeld de mysterieuze explosie in Hoboken telt hij niet mee.

En zelfs dan is 2024 een pikzwart jaar”, zegt de ex-brandweerman. “Ik heb geen wetenschappelijke verklaring voor het verschil met vorig jaar”, zegt Renders. “Maar we zitten al langer met een groeiend probleem. Vraag maar eens aan de oudere generaties hoeveel elektrische toestellen zij in het stopcontact hadden steken. Dat zijn er tegenwoordig zo veel dat het risico op kortsluiting en brand ook groter is geworden.”

Renders schreef een boek met tips over brandveiligheid. “Het is voor velen een ver-van-mijn-bedshow, en veel mensen zijn zich niet bewust van het brandrisico in hun eigen huis. Ik ben enorm geschrokken van de cijfers. Ik hoop dat het mensen aanzet om maatregelen te nemen.”

Een drastische daling van het aantal doden en gewonden hoeft volgens Renders echt niet moeilijk te zijn, met onder meer deze adviezen.

Installeer rookmelders

Ik heb er tien hangen”, zegt Renders. “In een woonhuis zou ik zeggen: plaats er zes tot acht. De officiële richtlijnen verschillen per gewest, wat het er niet gemakkelijker op maakt. In Vlaanderen is het verplicht om ze te hangen in de hal en de nachthal. Maar eenmaal de rook daar is, is je vluchtweg al afgesloten. Ik zou ze zeker hangen in de kinderkamers, in de wasplaats, bij de diepvriezer en de elektriciteitskast. En liefst exemplaren die onderling communiceren, zodat je het alarm ook hoort afgaan wanneer het beneden brandt en je boven ligt te slapen.”

Je moet rekenen dat het geluid van zo’n rookmelder met 10 dB daalt per gesloten deur die gepasseerd moet worden. Een brand ontstaat vaak in een wasplaats of op de plek waar de tellers staan. Wel, vaak moet dat geluid twee tot drie deuren door om jou in je slaapkamer te bereiken. Zeker voor oudere mensen kan dat een probleem zijn. Die communicerende alarmsystemen zijn niet moeilijk te installeren en kunnen écht levens redden.”

Trek niet-gebruikte stekkers uit

Er zijn veel mensen die dat doen als ze op vakantie gaan”, zegt Renders. “‘Ik wil geen brand als ik weg ben’, zeggen ze dan. Maar wél als je zelf thuis bent? Mijn grootouders deden dat altijd als ze dachten dat het ging onweren en zelfs als ze een dag van huis gingen.”

Laad niet ’s nachts

Gsm, laptop, elektrische fiets: het zijn apparaten die je best alleen oplaadt als je in de buurt bent. “Ik weet dat het utopisch is: je hebt die ’s ochtends nodig”, zegt Renders. “Als je het toch doet, leg ze dan niet naast je bed. En nog beter: laad ze ook overdag op in een aparte kamer met de deur dicht, en in de buurt van een rookmelder.”

Controleer je rookmelders

Probeer rookmelders elke maand eens te ontstoffen, is mijn advies. Zo’n grote moeite is dat niet, hé. Je komt er wellicht vaker in de buurt met je stofzuiger. Kies best rookmelders met een vaste batterij, want ook de sensor die de rook detecteert heeft een beperkte houdbaarheid. Alleen testen of het nog piept, volstaat niet. Maar test het zeker niet met wierook of een vape, want je moet een rookmelder vervangen zodra die vervuild is.”

Bespreek een vluchtplan met je kinderen

Weet iedereen in je huis wat te doen wanneer er brand uitbreekt? Zorg dat ze het geluid van de rookmelder herkennen en spreek af wat ze dan moeten doen. Kinderen krijgen jaarlijks een brandoefening op school, dus waarom thuis dan niet?”