Nieuwsbrief 3              April 2022

Woordje van de voorzitter

Het 1ste seizoen na Corona bolt rustig voort. We zijn terug samen aan het fietsen. Het is toch fijn om dit groepsgevoel terug te ervaren. We genieten ervan.

Als gevolg van de openingsvergadering moest het bestuur nog antwoorden op 2 vragen: elektrisch fietsen en  fietsen in groep  enkel op GPS.

 

 1. Elektrisch fietsen:

De vraag werd gesteld via de VWB: waar moeten deze fietsers zich positioneren in de groep? Vanachter? Vooraan maar wordt dan de snelheid niet opgedreven? Snelheid te hoog zeker bij wind op kop? 

Het KATENA bestuur is van mening dat de positionering niet van belang is. Als in elke groep iedereen mee wat werk verzet om even vooraan te rijden dan hoeven deze fietsers niet permanent zich vooraan te positioneren. Als elektrische fietsers zich aanpassen aan de collega (zonder ondersteuning) dan gaat de snelheid niet omhoog. Trouwens leden die er voor kiezen om zich permanent vanachter in de groep te positioneren, wat minder meedoen als club, moeten beseffen dat dit zwaarder is om te fietsen. Als we voldoende uitstapleiders willen behouden, zal het noodzakelijk zijn dat die elektrische fietsers ook vooraan moeten rijden. De weg aanwijzen  vanachter uit is quasi onmogelijk en creëert gevaarlijke situaties.

 

 1. Fietsen met GPS;

Het bestuur heeft hierover nog geen definitief standpunt ingenomen. We zijn van mening dat bij een GPS rit de leden die GPS hebben de rit opladen. Het is echter wel noodzakelijk dat 1 persoon de weg aanwijst. Dit zal meestal de uitstapleider zijn. Als deze persoon niet vooraan zit, dan is dit 1 koptrekker. Het kan en mag niet de bedoeling zijn dat iedere GPS gebruiker de weg gaat aanwijzen. De kans op ongevallen wordt dan vrij groot. Het bestuur komt hierop nog terug.

Ik zou toch nog een oproep willen doen dat iedereen zich aan de snelheidsvork van de desbetreffende groep houdt. Het individu past zich aan de groep aan en niet andersom. Dit geldt ook voor harde wind in de rug. Ik kreeg de laatste tijd  opmerkingen dat het soms stevig rijden is om te kunnen volgen en om even vooraan te rijden. Als bepaalde leden zich niet goed voelen binnen een groep omdat het te traag – te snel gaat, dan kunnen ze zich  beter binnen een andere groep positioneren. Ter info: er bestaat nog steeds een A-groep waar naar hartenlust kan doorgereden worden. Ik zou ook nog willen vragen om positief en met respect naar mekaar samen te fietsen in de groep. Negatieve randanimatie vergt veel energie waar niemand vrolijker van wordt.

Tot slot de viering van het 100 jarig bestaan en de nieuwe kledij beginnen stilaan vorm te krijgen. We zullen jullie kortelings verder kunnen informeren. Geniet nog van het fietsen en tot op 1 van de ritten.

 

Je voorzitter

 

Michel

 

GPS cursus

Heren,

Onderstaande voorzet heb ik gemaakt. Kijk er eens naar en pas gerust aan… en laat het me zeker weten als de opzet van de cursus helemaal anders bedacht was door jullie.

Een beamer op locatie of een tv waarop ik een laptop kan aansluiten is wel nodig.

 

Op vraag van enkele leden en zoals eerder aangekondigd tijdens de algemene vergadering organiseert Katena een GPS info/cursus. Deze zal doorgaan op vrijdagavond 6 mei in De Heischuur te Oosthoven. Aanvang cursus 19.00u.

De doelgroep bestaat uit diegenen die nog een fiets-GPS willen aanschaffen en de minder ervaren bezitters van een GPS-toestel. Volgende zaken komen daarbij aan bod:

 • Waar moet ik op letten bij de keuze van een gps-toestel
 • Welke verschillen zijn er tussen de verschillende toestellen
 • Hoe moet ik mijn toestel instellen en welke kennis en of apparaten heb ik daarvoor nodig
 • Hoe gebruik ik mijn toestel
  • starten; stoppen; opslaan; herbekijken en opnieuw rijden van een rit
  • een route op je toestel maken
  • verschillende navigatie opties (koers, route, nuttig punt, terug naar start)
  • fietsroutes van internet halen en rijden en wat als ik een ander startpunt kies
  • fietsroute via smartphone naar gps verzenden (uit bijv. de mail of WhatsApp)
  • fietsroute van toestel naar toestel verzenden (onderling delen)
  • gebruik van andere kaarten of landenkaarten
  • updaten van kaarten
 • Korte demo over het tekenen van een nieuwe route of het aanpassen van een bestaande route

Er zal ook ruimte zijn voor het stellen van vragen. Liefst had ik deze wel al op voorhand ontvangen, zodat ik deze eventueel al kan verwerken in de cursus.

Later kan er eventueel een vervolgcursus worden georganiseerd als daar behoefte aan is. Denk bijvoorbeeld aan het tekenen van nieuwe routes en opslaan met hoogteprofielen; gebruik van Garmin Connect IQ; koppelen van toestellen aan elkaar; delen met Strava; gebruiken van segmenten; enz.

 

Tot de 6e mei, Marco.

30 april –  Linkhout – Huy – Linkhout

 

Zaterdag 30 april fietsen we weer eens naar Huy. De liefhebbers kunnen zich dan eens uitleven op de beruchte muur van Huy (dit is optioneel).

We vertrekken nu niet meer zoals vroeger vanuit Turnhout, maar vanuit Linkhout. Zo kunnen we de kilometers wat beperken tot 135 km in plaats van vroeger 240 km. We vertrekken om 9 uur in Linkhout aan de parking van Cafetarie “’t Vloot” aan het Schulens Meer. Het adres is Demerstraat 60 in Lummen (Linkhout).

We komen samen met de auto’s aan de Sporthal van Turnhout om 7u45 om zoveel mogelijk samen te rijden.

GPS-route met muur 800hm: https://www.judise.nl?opdracht=toongpx&nummer=19498

GPS-route zonder 650hm:    https://www.judise.nl?opdracht=toongpx&nummer=19307

21 mei – Voerstreek

Op zaterdag 21mei organiseren we een rit door de Voerstreek. De rit is 125km lang en heeft 1300 hoogtemeters. We komen om 7.00u samen aan de sporthal in Turnhout, waar we in groep vetrekken naar sporthal Hirtheren in Herderen ( 90km ). Om 09.00u starten we onze rit. Het is een zeer mooie rit beginnend langs de Maas die we op een bepaald moment dwarsen om dan de Voerstreek binnen te rijden. Wij voorzien een stop na 60km waar we iets kunnen knabbelen. We zetten onze tocht verder door het mooie Elzetterbosch, verder langs een mooi stuk Ravelweg naar Froithier, en zo komen we na 90km aan de abdij van Val Dieu waar we ook nog eens iets kunnen eten of drinken. Daarna rijden we terug naar de Maas met iets verder de “kuitenbijter” Hallembaye en als laatste klim de Muizenberg in Kahn. Zo komen we dan terug aan sporthal Hirtheren waar nog kan gedoucht en/of gedronken worden. Iedereen welkom.

 

 

 

 

 

10 juni 2022

 

Hou deze datum alvast vrij!

 

Na 2 jaar weer een BBQ van Katena!

 

Gezellig samen zijn, lekker eten en drinken!

 

Eens uitleven op de dansvloer!

 

Iedereen van de partij, zou ik zeggen!

 

Meer gegevens volgen nog.

Komende periode KATENA organisaties en ritten 2022 (zie ook kalender):

Datum

Rit

Za 30 april

Linkhout – Huy – Linkhout

Za 21 mei

Voerstreek

Do 26 mei

Vierdaagse Bullingen